banner image
Basılı Bültenler

Anonim ve Limited Şirketlerinin Kuruluş ve Sermaye Artışlarında Yapacakları Ödemeler Hakkında

1 Ekim 2024 tarih 32679 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 4054 Sayılı Kanun Uyarınca Anonim Ve Limited Şirketlerin Yapacakları Ödemelere İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2017/4)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile birlikte, anonim ve limited şirketlerinin kuruluş ve sermaye artırım işlemlerinde yapılacak ödemelerin yapılacak “Makbuz, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (Mersis), Harç Takip Sistemi (HTS)”ye yapılacak ödemelere ve bildirim şekilleri aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.

  • İlgili tebliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bentler eklenmiştir.
    • c) Makbuz: On binde dört tutarındaki ödemelere karşılık ticaret sicil harçlarını tahsile yetkili birimler veya bu birimler adına tahsilat yapan banka tarafından verilen ya da MERSİS arayüzü kullanılmak suretiyle HTS tarafından yapılan tahsilatlarda HTS tarafından üretilen tahsilatın yapıldığını gösterir belgeyi,
    • e) Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS): 19/12/2012 tarihli ve 2012/4093 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Ticaret Sicili Yönetmeliğinin 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinde tanımlanan Merkezi Sicil Kayıt Sistemini,
    • f) Harç Takip Sistemi (HTS): Ticaret siciline ilişkin tahakkuk, tahsilat ve bildirim işlemlerinin gerçekleştirildiği Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından işletilen sistemi,”

 

  • İlgili tebliğin 5 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
    • “(1) Yeni kurulacak olan anonim ve limited şirket statüsündeki tüm ortaklıkların sermayelerinin ve sermaye artırımı halinde artan kısmın on binde dördü, Kurum adına ticaret sicili harçlarını tahsile yetkili birimlerce veya MERSİS’ten yapılan şirket kuruluşu ve sermaye artırımı hallerinde MERSİS arayüzü kullanılmak suretiyle HTS üzerinden tahsil edilir. Kurum adına ticaret sicili harçlarını tahsile yetkili birimlerce makbuz karşılığı yapılan haftalık tahsilatlar en geç bir sonraki haftanın ikinci iş günü mesai bitimine kadar Kurum hesaplarına aktarılır. MERSİS arayüzü kullanılmak suretiyle HTS kanalıyla banka veya kredi kartı ile yapılan tahsilatların Kurum hesaplarına aktarımı ve uygulamaya ilişkin diğer hususlar Kurum ile ilgili tahsilat birimi veya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arasında yapılacak protokolle belirlenir. Kuruluş ve sermaye artırımı işlemlerinin yürütülmesinde, tahsilat birimlerince ortaklığın ticaret unvanı, ödeme tutarı ile bu paranın Kurum adına yatırıldığı bilgilerini ihtiva eden ya da MERSİS arayüzü kullanılmak suretiyle HTS üzerinden yapılan tahsilatlarda ise aynı bilgileri içeren ve HTS tarafından düzenlenen makbuz esas alınır.

(2) Ödemenin yapıldığına ilişkin makbuzun, Ticaret Sicili Müdürlüklerine tescil için yapılan başvurularda, talep edilen diğer belgelerle birlikte verilmesi zorunludur. Bu makbuzun başvuru belgeleri arasında bulunmaması halinde tescil işlemi yapılmaz. MERSİS üzerinden yapılan şirket kuruluş ve sermaye artırımı işlemlerinde de yeni kurulacak olan anonim ve limited şirket statüsündeki tüm ortaklıkların sermayelerinin ve sermaye artırımı halinde artan kısmın on binde dördüne ilişkin Kurum payı ödenmeksizin tescil işlemi yapılamaz.”

  • İlgili tebliğin 7’nci maddesinin birinci ve ikinci fıkrasında aşağıda belirtmiş olduğumuz değişiklikler yapılmıştır.
    • (1) Kuruluş veya sermaye artırımından vazgeçilmesi halinde, yapılan ödeme tutarının iade edilebilmesi için, bir dilekçe ile Kuruma başvurulması gereklidir. Dilekçeye; makbuz ve Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından düzenlenen tescilin yapılmadığına dair belge eklenir.
    • (2) Ödemenin eksik yapılması durumunda; eksik kısım tahsile yetkili birime yatırılır ve her iki makbuz ilgili Ticaret Sicili Müdürlüğüne ibraz edilir. Ödemenin fazla yapılması durumunda; ortaklığın yazılı talebi üzerine, iadeye konu olacak miktar ilgili Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından tespit edilerek, bir yazı ile talep sahibine bildirilir. Talep sahibi olan ortaklık, makbuz örneği ile söz konusu yazıyı bir dilekçe ekinde, Kuruma intikal ettirir.

 

  • İlgili tebliğin 8 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
    • “Bildirim yükümlülüğü

(1) Tahsile yetkili birimler, 4054 sayılı Kanunun 39 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi uyarınca tahsil edilen tutarları Kurum hesaplarına tam ve doğru olarak zamanında aktarmak ve nakden veya MERSİS arayüzü kullanılmak suretiyle HTS üzerinden yapılan tahsilatlara ilişkin bildirim listesini yapılacak protokolde belirlenen süre içerisinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından oluşturulan yazılım üzerinden web servisi ile Kuruma göndermek zorundadır.

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği bültenimizin ekinde yer almaktadır.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/10/20241001-4.htm

 

Saygılarımızla,

Ahmet Cangöz

Ortak | Vergi Bölüm Başkanı

Makale metnini kopyala