banner image
Basılı Bültenler

19 Ekim 2024 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 571 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde, 2 Ağustos 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 7524 sayılı Kanun’la yapılan ceza düzenlemelerine ilişkin açıklamalar yapılmıştır.

Tebliğ ile söz konusu düzenlemelere ilişkin açıklamalar özet olarak aşağıdaki gibidir.

-        Kayıt Dışı Faaliyetlere Yönelik vergi Ziyaı Cezasının Artırımlı Uygulanması:

Vergi Usul Kanunu’nun 344. maddesinde yapılan değişiklikle, mükellefiyet tesis ettirmeksizin kayıt dışı faaliyette bulunan ve bu suretle vergi ziyaına sebebiyet veren mükelleflere kesilecek vergi ziyaı cezasının yüzde elli artırılarak uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

Bu kapsamda, kayıt dışı faaliyetleri sonucu gelir elde eden ve bu faaliyetleri ile gelirlerini vergi dairesinin bilgisi dışında tutmak suretiyle vergi ziyaına sebebiyet veren mükellefler için vergi ziyaı cezaları 7524 sayılı Kanunun yayımı tarihi olan 2/8/2024 tarihinden itibaren %50 arttırılarak uygulanacaktır.

Aynı vergi türü ve dönemine ilişkin daha sonra yapılacak tarhiyatlar nedeniyle kesilecek vergi ziyaı cezalarına da aynı artırım hükmü tatbik edilecektir.

 

-        Özel Usulsüzlük Cezalarının Artırımlı Uygulanması:

7524 sayılı Kanun’la Vergi Usul Kanunu’nun özel usulsüzlük cezalarını düzenleyen 353. maddesinde değişiklik yapılarak, özel usulsüzlük cezalarının her bir tespit için artan tutarda uygulanmasını öngören ve aşağıdaki tabloda gösterilen (2) sayılı cetvel eklenmiştir. 

Ceza uygulamasıyla ilgili olarak Tebliğde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.

 

  • Fatura Düzenlememe Cezaları:
    • Fatura düzenlememe durumu için her bir fatura başına en az 10.000 TL olmak üzere, faturada yazılması gereken meblağın %10’u kadar özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

    • Fatura düzenlememe durumunun alıcı tarafından 5 iş günü içinde vergi dairesine bildirilmesi durumunda, ceza 3 kat artırılacaktır.

    • Aynı takvim yılında ikinci kez fatura düzenlememe durumu tespit edilirse, ceza 60.000 TL'den az olmamak üzere, faturada yazılması gereken meblağın %10’unun 3 katı kadar olacak şekilde hesaplanacaktır.

    • Alıcı, durumu 5 iş günü içinde vergi dairesine bildirirse, alıcı adına ceza kesilmeyecektir.

    • Fatura yerine vergi usulüne uygun olmayan belgeler düzenlenirse, cezalar 2 kat artırımla uygulanacaktır.
       
  • Ödeme Kaydedici Cihaz (ÖKC) Fişi Düzenlememe Cezaları:
    • İlk tespitte, düzenlenmeyen her bir ÖKC fişi için 10.000 TL ceza kesilecektir.

    • İkinci tespitte, her bir fiş için 3 kat 60.000 TL ceza uygulanacaktır.
       
  • ÖKC Fişi Almayan Nihai Tüketicilere Uygulanan Cezası:
    • ÖKC fişi almayan nihai tüketicilere 5.000 TL ceza kesilecektir.
       
  • Fatura Düzenlememe Durumunun Bildirilmemesi Cezası:
    • Bir nihai tüketici, fatura düzenlememe durumunu 5 iş günü içinde vergi dairesine bildirmezse, 5.000 TL ceza kesilecektir.

    • Fatura düzenleme ve alma yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi durumunda hem satıcıya hem de alıcıya ayrı ayrı cezalar uygulanacaktır.
                                                                    

-        Dijital Ortamda İlan Bilgilerinin Eksik Bildirilmesi:

Vergi Usul Kanununun mükerrer 355. maddesinin birinci fıkrasında yapılan düzenleme ile dijital ortamlarda yapılan reklam, ilan, satış ve kiralama gibi faaliyetlerine ilişkin bilgi verme yükümlülüğü getirilenlerin, bu yükümlülüklerine ilişkin olarak bildirimde bulunmamaları ya da bildirimlerini eksik veya yanıltıcı bir şekilde yapmaları durumunda uygulanması gereken özel usulsüzlük cezası yeniden belirlenmiştir.

Düzenleme kapsamında söz konusu fiilleri işleyenler hakkında; bildirilmeyen, eksik veya yanıltıcı bildirilen her bir bilgi ve diğer yükümlülükler için ayrı ayrı özel usulsüzlük cezası kesilecektir. Söz konusu fiiller için kesilecek özel usulsüzlük cezasının üst sınırı, her bir bildirim için kesilecek cezanın toplam tutarı dikkate alınarak değerlendirilecektir.

Buna göre, 2024/9 dönemine ilişkin olarak bildirim görevini eksik yerine getiren mükellef adına, bildirilmeyen ve eksik bildirilen her bir ilan bilgisi için ayrı ayrı olmak üzere 40 adet 20.000 TL özel usulsüzlük cezası kesilmesi gerekmektedir. 2024/10 dönemine ilişkin olarak da bildirilmeyen 900 adet ilan bilgisi için mükellef adına kesilmesi gereken cezanın maddede yer alan üst sınırı aşması nedeniyle, kesilecek özel usulsüzlük cezasının üst sınır olan 10 milyon TL olarak uygulanması gerekmektedir.

 

-        Cezalarda İndirim ve Uzlaşma:

Vergi ziyaı cezası uygulanan mükellefler (istisnaları hariç) ile kendilerine 2024 yılı için 23.000 Türk lirasını aşan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezası kesilen mükelleflerin, vergi/ceza ihbarnamesinin tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde uzlaşma talep edebilecekleri ve bu kişilerin uzlaşma hükümlerden faydalanabilecekler.

İlgili tebliğ ekte dikkatinize sunulmuştur. [ 292 kb ]

               
Saygılarımızla,

Ahmet   Cangöz

Ortak | Vergi Bölüm Başkanı

Makale metnini kopyala